Vi som just nu lever och upplever ännu en feministisk revolution, gör detta med både tur och otur i vår hand. Turen ligger i tacksamheten över att få vara en del av något så stort, något med så vackra och ädla intentioner och känslan av att vara på väg någonstans. Att alla vi som står enade för en bättre och mer rättvis värld för båda könen, tillsammans kämpar oss blodiga för det som är viktigt och sant. Det ger en stark gemenskapskänsla, en upplevelse av att någonting kan förändras, och att det onda förpassas bort.
Men oturen ligger i det att revolutionen bygger på att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Ännu existerar förödande könsroller som saboterar för båda könen och framkallar negativa beteendemönster, fortfarande blir både kvinnor och män dagligen utsatta för fysiskt, känslomässigt, mentalt och sexuellt våld på grund av det destruktiva patriarkatet. Genom litteraturen och de feministiska ikonerna finner vi återigen tröst och glöd till vår kämparanda, och genom att läsa om deras egna upplevelser och tankar samt ta del av visdomsorden kring den feministiska revolutionen, lyckas vi bibehålla vårt hopp.
Chimamanda Ngozi Adichie: ‘Alla borde vara feminister’
Adichie är författaren bakom de mycket populära böckerna ‘Lila hibiskus’ (2003) och ‘En halv gul sol’ (2006). Hon är en stark feministisk förebild vars böcker oftast kretsar kring de patriarkaliska strukturerna och könsmaktsordningen, framförallt med utgångspunkt från hennes egen uppväxt som del av Igbo-folket i Lagos.
Boken ‘Alla borde vara feminister‘ kom ut år 2015 och är en essä på ca femtio sidor, baserat på ett TED-talk hon höll i om kvinnors rättigheter och som idag har flera miljoner visningar på Youtube. Till och med artisten Beyoncé har samplat talet i en av sina låtar, kallad ‘Flawless’.
Lena Dunham: ‘Not That Kind of a Girl’
Lena Dunham är skådespelerskan som huvudsakligen blivit känd för den kontroversiella huvudrollen i den feministiska serien ‘Girls‘. Dunham själv är uttalad feminist och driver frågan framförallt genom att diskutera förvridna och förlegade kroppsideal för tjejer. I sin första bok ‘Not That Kind of a Girl’ som kom ut år 2015 berättar hon om sitt liv och sina livskriser som kvinna, om självförverkligande och om den feministiska kampen. Dunham har vid flera tillfällen fått skarp kritik riktad mot sig av andra feminister, bland annat för att hon upplevs vara del utav så kallad privilegierad feminism.
Rebecca Solnit: ‘Män förklarar saker för mig’
Om du inte levt under en sten det senaste året har du förmodligen inte missat uttrycket ”mansplaining”. Begreppet är myntat av författaren Rebecca Solnit, i den mycket omtalade och högt uppskattade boken ‘Män förklarar saker för mig‘, och har sedan dess spridits över hela världen genom sociala medier. Essän diskuterar kvinnoförtryck i sina såväl suddiga som glasklara skepnader, och Solnit vill påvisa att det är mycket viktigt att ha en helhetssyn på våld, maktspel och maktmissbruk, där även de minsta övertrampen är ett symptom på ett större problem. Hon har vid intervjuer uppgett att hon med sitt författarskap hoppas kunna vara en bidragande orsak till att både kvinnor och män fylls utav hopp och mod, i den feministiska kampen och på vägen mot varaktig förändring.